שירותי ענן
מאת:ספי חן מרצה לניהול רשתות ואבטחת מידע ב– HackerU
אנחנו שומעים לא מעט את המילה ענן – Cloud, מה זה בעצם שירותי ענן ואיך זה יכול לעזור לנו?
בשנים האחרונות כשכל טלפון נייד הוא בעצם מעין מחשב קטן, אנו יוצרים המון מידע דיגיטלי כל יום, הרבה יותר מבעבר. למשל צילום תמונות או עריכת מסמכים ואנחנו עושים זאת במגוון כלים, הסמארטפון, הטאבלט, המחשב הנייד או הנייח.
איפה בעצם המידע הזה נשמר? והאם הוא מגובה
בואו ניקח לדוגמא את הסמארטפון שלכם, דמיינו שזה הרגע הוא נגנב או נהרס, כמה קריטי לאבד את כל המידע שהיה עליו? לרוב האנשים זה קריטי מאוד… אמא שאיבדה אלפי תמונות של הילדים, או איש עסקים שיש לו מסמכים חשובים מאוד.
אפשר להסתכל על זה גם מנקודת מבט של נוחות, למשל אם אני עובד על מסמך במחשב הנייח בבית או בעבודה וחייב לתפוס רכבת אבל רוצה להמשיך לעבוד על המסמך בנסיעה דרך הטאבלט, ולאחר מכן שוב להמשיך לעבוד עליו מהמחשב הנייח. כמובן שאפשר לבצע העברה ידנית של מידע בין מכשירים שונים, אבל בימינו , כשיש לנו מגוון רחב של אביזרים שאפשר לעבוד עליהם וליצור מידע כל הזמן ובכל מקום , זה הופך את כל הסיפור למסורבל ולא פרקטי.
אז איפה בעצם המידע שאנחנו יוצרים
הוא קיים באופן מקומי בכל אמצעי בו השתמשנו. ואם משהו משתבש באותו אמצעי אז המידע אובד.
אז מה אפשר לעשות על מנת לייעל את העניינים קצת יותר?
לעניין שמירת המידע, ישנו פתרון ותיק ופשוט, גיבוי מקומי למכשיר אחר. למשל אם יש לי הרבה תמונות חשובות שצילמתי בסמארטפון, אני יכול, אחת לכמה זמן, להעתיק אותם למחשב או לכונן גיבוי חיצוני.
זה אמנם לא יפתור לי את עניין סנכרון המידע בין המכשירים השונים ולא ייתן פתרון גיבוי מידי למידע שנוצר בזמן אמת אבל זה כן ייתן לנו שקט לרוב החומר שקיים לנו במכשירים השונים. צריך לזכור שגיבוי מסוג זה, הוא עדיין גיבוי מקומי, הוא יכול להתקלקל, להיגנב או להיהרס במקרים קיצוניים יותר כמו שריפה או הצפה למשל.
אז איך שירותי הענן נכנסים לתמונה אתם שואלים?
בעצם התמונות, המסמכים או כל מידע אחר, כבר לא נשמרים רק באחסון הפיסי המקומי (הסמארטפון או המחשב) שלנו אלא נשמרים גם בענן, או יותר נכון באמצעי אחסון הפזורים בעולם. זאת אומרת שלספקית השירות שלנו, חברת הענן שבה אנו משתמשים יש כמויות ענקיות של אמצעי אחסון הפזורים במגוון מקומות ומגובים בעצמם במגוון צורות, מה שמאפשר לנו ליהנות ממספר יתרונות:
* גיבוי של המידע שלנו לא רק באופן מקומי, ויותר מכך הגיבוי מתבצע באופן מיידי אם נרצה בכך. למשל אם צילמתם תמונה בסמארטפון באופן כמעט מידי היא כבר שמורה בענן שלנו.
*גישה למידע שלנו מכל מקום ובמגוון שיטות (כמו למשל דרך אתר החברה או אפליקציה בסמארפטון או הטאבלט). אם ניקח את הדוגמא הקודמת, לאחר שצילמתם תמונה בסמאטרפון, אפשר להיכנס לענן שלנו דרך המחשב הנייח ולצפות ואף להוריד את התמונה.
*סנכרון המידע– כמו שכבר תואר קודם לכן, ישנה אפשרות לסנכרן תיקיות מסוימות לענן, זאת אומרת שאם עכשיו יצרתי מסמך במחשב הנייח, תוך זמן קצר הוא יהיה זמין לי לעבודה גם בסמארטפון. או אם שוב ניקח את הדוגמא הקודמת, אפשר ליצור סנכרון בין הסמארטפון לבין המחשב הנייח כך שכל תמונה אשר צילמנו בנייד תעבור אוטומטית לתיקייה במחשב הנייח.
*שיתוף– שירותי הענן מאפשרים לנו להעלות קבצים גדולים יחסית. כך למשל אם עכשיו צילמתם וידאו ארוך באיכות HD בארוחת ערב משפחתית ואתם רוצים לשלוח אותו לכל המשפחה, שירותי הענן מאפשרים זאת בצורה די פשוטה. לרוב השירותים יש אפשרות לשתף קבצים שהעלתם לענן שלכם ואפשר לשתף אותם לאנשים ספציפיים. כך לא צריך לחתוך את הסרט או להוריד באיכות כאשר שולחים במייל או ב– whatsapp כמו שרבים עושים כיום. דוגמא נהדרת נוספת לעניין השיתוף היא היכולת ליצור מראש תיקיות שיהיו משותפות למספר אנשים, כך אפשר למשל בעבודה או בלימודים לעבוד יחד על אותם קבצים, מאוד נוח לעבוד בצורה זו.
אם כך, שירותי ענן הם דבר נפלא אשר מציע פתרונות שמאוד מקלים על חיינו בעולם הטכנולוגיה. אם זאת עדיין ישנו חשש מסוים לשימוש בשירות כזה. הרי בסופו של דבר אנחנו שמים מידע אישי שלנו במקום זר וקיים החשש מדליפת או איבוד המידע. למשל אם מישהו הצליח לגלות את הסיסמא שלנו או שהצליחו לפרוץ לחשבונות של אותו שירות או מה קורה למידע אם החברה פושטת רגל או נזק גדול קורה לשרתים שלה.
אז מה עושים
מצד אחד אי אפשר להימנע מכך לחלוטין ולא להשתמש בכלל בשירותים אלו. גם אם אתם חושבים שאתם לא שמים מידע חשוב בענן אתם עושים זאת באופן טבעי בלי לשים לב, למשל האימייל שלכם או הפייסבוק שלכם… כל המידע יושב על שרתים בעולם, בדיוק כמו שירותי הענן.
אז אי אפשר (טוב, כמעט אי אפשר) להתנתק לגמרי מלשמור מידע כלשהו ברשת אבל אפשר לנקוט במספר אמצעי זהירות שיכולים להעניק לנו מעט שקט.
למשל אם מדובר במידע מאוד אישי או חשוב ובכל זאת אנחנו רוצים לגבות אותו בענן , אפשר להצפין אותו לפני שמעלים אותו. כך גם אם המידע דולף איכשהו החוצה הגישה לקובץ עצמו תישאר חסומה.
דבר נוסף שאפשר לבצע הוא להשתמש בשירותי הענן רק כאמצעי סנכרון בין מכשירים, זאת אומרת שלא יישמר מידע על השרתים אלא רק יועבר בין המכשירים האישיים שלכם.
בנוסף אפשר פשוט לעשות סלקציה ואת התכנים האישיים ביותר לשמור רק בגיבוי מקומי.
לגבי איבוד המידע, אני מאוד ממליץ לא להסתמך רק על מקור גיבוי אחד. אפשר ורצוי לגבות גם באופן מקומי, בין אם זה מחשב נוסף או דיסק חיצוני שמחובר למחשב או שמור בכספת. ואפשר גם להשתמש במספר שירותי ענן במקביל.
ישנן מגוון חברות שמציעות שירותי ענן, רובם בחינם עד לנפח מסוים , ובתשלום למי שמעוניין ביותר. אני אציין כאן כמה מהמוכרות ביותר והמומלצות ביותר לדעתי, יש לנו את DropBox, אולי השירות הראשון שהביא איתו את הבשורה בתחום: שירות ענן מצוין, אמין ומהיר אבל מציע נפח קטן יחסית למתחרים (הכוונה היא לנפח שמוצע בחינם, אפשר כמובן לרכוש עוד). Google Drive מבית גוגל המשתלב נהדר עם שאר השירותים שלה, SkyDrive או בשמו החדש OneDrive מבית מיקרוסופט, iCloud מבית אפל אשר מיועד למכשירי אייפון ואייפד, ויש את Copy הכוכב העולה החדש המציע נפח מאוד גדול בחינם יחד עם ממשק מעולה ואפליקציה נוחה לסמארטפונים.
כמובן שקיימות עוד חברות רבות וטובות המתמחות בתחום. הרעיון הוא להתאים את השימוש לפי הצרכים האישיים שלכם, וכמו שכבר אמרתי, אין בעיה ואף רצוי לעבוד עם יותר מאחת.
אמנם המיקוד בכתבה זו היה בעיקר בנושא שימוש פרטי בשירותי ענן אבל לשירותי ענן יש עוד מגוון תפקידים מעניינים מאוד בתחום העסקי, תחום מאוד פופלארי ומבוקש כיום לאנשי רשתות. כדי לתאר ולהסביר תחום זה דרושה כתבה נפרדת אבל בכל זאת אני אציין מספר שימושים ויתרונות:
כיום עסקים יכולים להשתמש בשירותי ענן מיוחדים, לא רק על מנת לשמור מידע אלא גם לנהל שירותים שלמים דרך הענן. למשל , עסק יכול לחסוך בחומרה (שרתים) ולנהל אותם דרך הענן. עסק אינו צריך לרכוש חומרה – מה שחוסך עלויות רכישה ותחזוקה של החומרה, עלויות חשמל ועלויות עבור מקום להתקין בו את החומרה.
שימוש בטכנולוגיה זו מביא איתו המון יתרונות נוספים כמו חיסכון בעלויות כוח אדם, גמישות בשימוש במשאבים, Scalability, תכונות מתקדמות של התאוששות מאסון DRP ועוד…